torstai 27. maaliskuuta 2014

Talonmiespalvelu Puutarhapalvelu Tampere: Ajankohtaista keväällä pihapuun kaato, pihapuiden kaadot, omenapuiden leikkaukset, pensasaitojen leikkaukset; orapihlaja-aidat, syreeniaidatTalonmiespalvelu Puutarhapalvelu Tampere: Ajankohtaista keväällä pihapuun kaato, pihapuiden kaadot, omenapuiden leikkaukset, pensasaitojen leikkaukset; orapihlaja-aidat, syreeniaidat etc

Tiedustelut ja tilaukset
E-mail: talonmiespalvelu@gmail.com
Puhelin: 044-3380291

Hinnoittelu käteisellä 50 euroa alkava tunti + siirtymäkorvaus kulloisenkin tilanteen mukaan.
Minimihinnoittelu 40-50€/ alkava tunti tapauskohtaisesti. Minimimiveloitus 2 tuntia.
Taloyhtiöillä ymv:lla mahdollisuus maksaa tilille eräpäivällä heti.

Työstä mahdollisuus kotitalousvähennys verotuksessanne

Omenapuun leikkaus keväisessä ilmassa


Oksasaksia on hyvä olla monenlaisia matkassa, joskus parempi lyhyet, toisinaan pitkät. Puukko on aina hyvä pitää matkassa.


Pitkävartisella työkaluilla / jatkettavilla oksasaksilla voi harventaa omenapuun latvusta tukevammin kuin tikkailla seikkaillen (työturvallisuusriski)

Omenapuu, mitä ei leikata ajoissa ja tarpeeksi usein, tulee liian tiheäksi ja tuottaa huonompaa satoa. Tiiviissä kasvustossa taudit alkavat kiusaamaan, eikä valoakaan pääse riittävästi latvuksen sisälle. Omenapuu kasvaa nopeasti myös liian korkeaksi, jolloin sadonkorjuu hankaloituu.

Tärkeintä leikkaamisessa on muistaa, että väärän oksan leikkaaminen on pienempi paha kuin huono leikkausjälki. Hyvään tulokseen vaaditaan oikeat työkalut ja periaate, että oksakaulus ei saa vahingoittua. Vältä oksien repeämistä ja tasoita tuoreet sahauspinnat veitsellä. Leikkaus tehdään ennen silmujen avautumista keväällä.

Leikkaaminen sujuu hyvin oikeilla välineillä. Terävät sekatöörit eli oksasakset pienempien oksien leikkaamiseen, voimasakset isompiin oksiin ja käsisaha tai moottorisaha kookkaampiin oksiin. Isojen puiden hoitoleikkaamisessa tarvitaan joko tikkaita tai pitempivartisia työkaluja. Ketterämpi kotipuutarhuri voi myös kiivetä vahvarunkoisempaan puuhun. Vakaampi alusta on toki leikata maasta kuin tikkailta.

Tarkastele omenapuuta ennen työn aloittamista joka suunnalta aina eri työvaiheiden välillä

Omenapuun leikkauksilla pyritään siis pitämään puun latvus ilmavana ja kasvattamaan puuhun hyviä vahvoja oksia. Näin saadaan pidennettyä puuyksilön satoikää ja parannettua hedelmien laatua. Leikkaus parantaa ilmankiertoa puun latvaosissa ja näin ehkäisee mm. kosteassa viihtyvän hedelmäruven kehittymistä ja muidenkin ötököiden peseytymistä puuhun. Omenat saavat poskiinsa punaa, kun auringon valo pääsee laikuttamaan omenoiden pintaa.

Ennen kuin omenapuun oksia poistetaan, tarkastellaan omenapuuta.

1) Poistetaan latvuksen sisäosiin kasvavia oksia sekä oksia, jotka kasvavat jyrkässä oksakulmassa runkoon nähden. Nämä poistetaan kokonaan tai leikataan lyhyemmäksi ulospäin suuntautuvan oksan edestä.
2) Pienten oksien leikkaushaavat paranevat melko nopeasti, mutta suurten oksien leikkaushaavat ovat pitkään oivia kulkuväyliä lahottajasienille. Niinpä leikkaukset on viisasta tehdä hyvissä ajoin, kun oksat ovat vielä pieniä.

Leikkaa ulospäin kasvavan silmun yläpuolelta

Siistiä jälkeä sahalla ja toisinaan pakko käyttää moottorisahaaJyrkkäkulmaiset oksat ovat alttiita repeilemään omenasadon ja talvisen lumen painosta. Rungosta lähtevien oksien poistoa vältetään eteenkin vanhoista puista. Tästä jää iso, hitaasti paraneva haava puun runkoon. Jos lyhennät oksaa, varmista että viimeinen oksaan jäävä silmu osoittaa rungosta ulospäin.

Vanhoista omenapuista ei ole hyvä poistaa, kuin 2-3 paksuhkoa (rannetta vahvempaa) oksaa vuotta kohti. Isojen oksien repeilyn estämiseksi sahataan ensin (1) jonkin matkaa oksan alapuolelta ja sitten (2) oksa yläpuolelta poikki. Lopuksi (3) oksan tynkä sahataan oksankauluksen kohdalta.Pitkään hoitamattomana olleiden omenapuiden leikkaukset on syytä jakaa useammalle vuodelle. Voimakas leikkaus kiihdyttää versojen muodostumista ja ollaan leikkauskierteessä.
Nämä oksat poistetaan kevät- ja hoitoleikkauksissa

Kevätleikkauksessa poistetaan:

- Liian tiheässä kasvavat oksat
- liian terävässä kulmassa kasvavat oksat ja repeämisalttiit oksat
- latvuksen sisään kasvavat oksat
- kuivat, sairaat ja vaurioituneet oksat
- kulkua haittaavat oksat
- runko- ja juuriversot.

Toisinaan kirves on käypä ja parempi kuin mikään saha rungon tasoituksessa leikkauksen jäljiltä:

Leikkauksessa oksat poistetaan runkoa myöten, oksankauluksen kohdalta, mitään tappeja ei jätetä. Terävällä sahalla saadaan tasainen ja sileä leikkauspinta. Haavanhoitoaineita ei viimeisimpien oppien mukaan suositella käytettäväksi kuin isommilla haavapinnoilla.

Perheomenapuun leikkaus

Perheomenapuuhun on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita, mikä täytyy tietysti huomioida puuta leikattaessa, ettei leikkaa vahingossa jotakin lajiketta kokonaan pois puustaan.

Kun puu on vielä nuori, nämä varrentamiskohdat on helppo huomata paksunnoksena puun rungossa tai alaoksissa. Perheomenapuu on vanhetessaan enemmän tai vähemmän maljamainen, sitä ei voi perheomenapuun ideaa säilyttäen leikkauksin ohjata runkojohteiseksi kuten tavallisia omenapuita.

Leikkaa puu, kuten leikkaisit kolme erillistä omenapuuta. Pyri pitämään jokainen lajikehaara yksilatvaisena, joten leikkaa mahdollinen kilpalatva jokaisesta haarasta pois. Leikkaa pois oksia, jotka pyrkivät kasvamaan puun sisäosiin päin. Jos näitä oksia on runsaasti eikä kaikkia voi leikata pois, voit katkaista ne puusta ulospäin suuntautuvan oksan tai silmun kohdalta poikki. Poista jyrkässä oksakulmassa kasvavia oksia. Oksakulmat ovat jossakin määrin lajikekohtainen asia.

Myöhemmässä vaiheessa perheomenapuun eri lajikkeita pidetään keskenään tasapainossa leikkaamalla. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat jopa vaarassa kuivua pois. Vanhemmiten päälajikkeen kasvua voi hillitä leikkaamalla voimakkaammin.

-------------------------
Lähde:
http://puutarha.net/artikkelit/34/omenapuun_leikkaus.htm

---------------------------------------------


------------------------------------------------------------

On sitten kesä tai talvi niin pihapuiden karsinnoissa ja kaadoissa metsuri joutuu pitämään turvavarusteita ja yhtä hiki tulee kesällä kuin talvella-----------------------
Talonmiespalvelu Tampere Pirkanmaa tilauksen / sopimuksen mukaan kauemmaksikin
http://talonmiespalvelu.blogspot.fi/

---------------